Waarom er zoveel paashazen zijn bij 't Kroontje
Op dit moment is het een bedrijvige dierenbedoening bij 't Kroontje. Als ze allemaal echt waren geweest, dan was het aan het Damplein waarschijnlijk drukker dan op een kinderboerderij. Maar de dieren in onze winkel zijn van aardewerk, metaal, kunstof, glas of van een ander materiaal. Je ziet onder meer kippen, kuikens, hanen, vogels, konijnen en ook hazen. En over die laatste dieren gaan we het even hebben. Want waar komt de paashaas eigenlijk vandaan?
Niemand kijkt er gek van op dat paashazen heen en weer sjouwen met mandjes vol paaseieren. Maar waarom is dat een klusje voor een haas en niet voor een kip, zou je denken. Voor het antwoord moeten we heel ver terug in de geschiedenis.
Pasen en voorjaar
Pasen is een christelijk feest waarbij de herrijzenis van Christus wordt gevierd. Op hele oude kunstwerken kun je al een haas zien als symbool voor die wedergeboorte. Nieuw leven en dat zie je dus weer in de natuur tijdens het voorjaar. Pasen en voorjaar gaan daarmee hand in hand.
Lentefeesten in Europa
Onderzoekers vermoeden dat de haas zelfs al voor het ontstaan van het christendom een symbool was voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Die symboliek geldt ook voor eieren en daarom zag je die vroeger veelvuldig tijdens lentefeesten in Europa. Daar moet de traditie van de paashaas zijn begonnen.
Hazen bij 't Kroontje
Bij 't Kroontje hebben we hazen in soorten en maten en allemaal even bijzonder. Je ziet ze in ons (paas)bloemwerk en we hebben ze ook als leuke woondecoratie, want: bij paas hoort een haas. Dit gezegde heeft geen geschiedenis, hoor. We hebben het net verzonnen.