Zie je zonnebloemen dan zie je zomer en dat zit hem niet alleen in de naam. De zonnebloem is bloem van de maand augustus bij 't Kroontje een bloem die vrijwel iedereen kent. Wie is als kind niet opgegroeid met zonnebloemen in zijn omgeving. Al was het maar een zonnebloem die boven het schuurtje uitstak in de tuin van de buren, zonnebloemen op een schilderij, velden vol zonnebloemen tijdens je vakantie en zaadjes planten in de hoop dat er een bloem uitgroeit van een paar meter hoog.

Zomerse bloemenschat

Bij Bloemisterij 't Kroontje verwerken we die typisch zomerse bloemenschat graag in allerlei bloemwerk. Een hele uitgestrekte zomer en lange nazomer spelen zonnebloemen een grote rol in de winkel. We houden van zonnebloemen, of het nu is als plant, als snijbloem of als afbeelding op producten in ons assortiment. Zonnebloemen op vazen, potten, borden, servetten en ook als bloem van zijde is de zonnebloem altijd stralend zomers.

Drie meter?

De Latijnse naam voor zonnebloem is Helianthus annuus. Als eenjarige plant kan hij wel drie meter of hoger worden. Hij bloeit van juli tot oktober. De zonnebloem is werkelijk een zonliefhebber, als de zon schijnt dan draait de bloemknop mee met de zon. Is het nacht, dan draait de bloemknop terug in de richting van het oosten. Is de bloem eenmaal uitgekomen dan blijft hij staan en kijkt altijd naar het oosten. Zonnebloemen zijn al meer dan drieduizend jaar oud en komen oorspronkelijk uit Amerika. We hebben het aan de Spanjaarden te danken dat zij de zonnebloempitten naar Europa brachten.

Eet maar lekker op

De meeste zonnebloemen worden gekweekt om er zonnebloemolie van te maken. Die olie halen ze uit de pitten. Behalve zonnebloemolie wordt het ook gebruikt in bijvoorbeeld margarine. Omdat de olie niet bitter wordt als je het verhit, wordt er daarom veel gefrituurd in zonnebloemolie.

Zaadjes van de zonnebloem kun je bijvoorbeeld roosteren en eten. Ze zitten vaak in notenmix, of gemengd met zaden en pitten om brood mee te bakken en ze worden ook gebruikt in salades. Zonnebloempitten die lange kiemen hebben smaken erg bitter.

Van zonnebloemen heb je veel loof. Dat wordt niet weggegooid, maar gebruikt als veevoer. Kippen zijn dol op zaden van de zonnebloem. Dat heeft nog een voordeel, want de zaden van de zonnebloem bevorderen de eierenproductie en ze kleuren de dooiers van de eieren donkerder.

Nog een paar zonnebloemfeitjes

* Herinner je je nog dat de zonnebloem stond afgebeeld op een briefje van vijftig gulden?

* Zonnebloemen zijn vaak een belangrijk onderwerp op schilderen zoals natuurlijk de wereldberoemde zonnebloemen die door Vincent van Gogh zijn geschilderd.

* Er is ook een veel recentere associatie met de zonnebloem. In de Oekraïne wordt de zonnebloem geassocieerd met vrede.